Oldalak

2024. július 3., szerda

Egyediség

A lányom fogszabályzóval él már egy éve, és a tisztító eszközöknek igazából nem volt tökéletes helye. Aztán a WATCH-ban tanult ismereteknek meglett a haszna, mert némi kézi vázlatrajz és mérések alapján  sikerült megtervezni a fogmosó pohár szélére illeszthető tároló alkalmatosságot, amely nemcsak a tisztító eszközöknek ad helyet, hanem az éppen aktuálissá vált éjszakai plusz gumiknak is.



2024. július 1., hétfő

Privát Veszprém - Francsics Károly

Veszprémben a színház mögötti parkban sétálva egy buszmegállóban találtam egy plakátot, ami a Privát Veszprém projektről. Egy QR-kóddal jutottam a projekt oldalára, ahol kiderült, hogy a város 5 neves polgárát és ezáltal a családjaik történetét szerették volna bemutatni a 2023-as Európa Kulturális fővárosa címhez kapcsolódóan. Meg kell hogy mondjam, az egyik szereplő  nevét régóta ismerem, leginkább egy lakótelep névadójaként (Cholnoky Jenő). De izgatott ez a projekt, és leginkább az, hogy azokon az utcákon ma már jártam, hogy a szobrokat elhelyezték.
Egy dolog feltűnt, hogy nem emlékeztem egyikre sem, pedig úgy tűnt, hogy valamelyiknek színesnek kellett volna lennie. Így a címeket megjegyezve ismét végigjártam a belvárost, és meg kellett állapítanom, hogy csak Francsics Károlyt találtam meg, aki az Ablak Vegán Étterem kirakatában álldogál. Károly és a család története röviden itt olvasható: https://veszprembalaton2023.hu/blob/francsics-karoly.pdf
A fényviszonyok nem a legjobbak, de mivel ő volt egyetlen, így mindenképpen megörökítettem:
És a láb közelében a projekt táblája:
Minden esetre nagyon ügyesen illesztették össze a 3D nyomtatott darabokat, és simították el a rétegeket! Meg sem gondolnám, hogy 3D nyomtatással készült!
A belvárosban elvileg még 3 szoborral kellett volna találkoznom, de az biztos, hogy az Óváros téren, a Kossuth utcában és a színház mellett nem várt rám senki.😕 Csikász Imre szobráért most nem tettem egy hosszabb túrát. 
A projekt szakmai megvalósítója a Parametrik Kft.

Frissítés!

Július 3-án véletlenül keveredtem a Fricska étterem közelébe, és ha már itt voltam rákérdeztem a környéken szorgoskodó kertésztől, hogy tud-e valamit az itt kiállított szoborról. Tavaly volt itt egy rövid ideig, utána elvitték. Azt is tudta, hogy a Európa Kulturális Főváros rendezvény miatt csinálták.
Így már nem láthattam Csikász Imre szobrászművész szobrát. A fenti videó alapján így nézett ki:



2024. június 25., kedd

Robotkéz

Az Agóra Tudományos élményközpont WATCH (Woman at tech) programjának záróeseményén jártunk ma. A sajtó tele lesz a híradással, miszerint az idén 60 lány kapcsolódott be a programba, izgalmas projektek valósultak meg... De most azt az egyet említem, amihez volt némi közünk. Bogi vált techlánnyá és februártól az alapozó foglalkozások után a legnagyobb örömére a Robotkéz projekt csapatába került. Íme a mű, amit az 5 fős csapat a mentor segítségével megvalósított:
A kesztyűbe dugott kéz mozgását érzékeli a rendszer, majd átküldi az infókat a bal oldalon látható robotkéznek, ami lemásolja az eredeti mozdulatokat. Igazán jó móka volt kipróbálni!
A kéz fő komponensei 3D nyomtatással készültek. A vezetékek dobozkája Bogi terve, amit Onshape-ben modellezett. Illetve nem annyira látszik a kéz hátsó felülete, amely speciális alakú takarólemez; ez is Bogi munkája, ami Fusion 360-ban apa instrukciói alapján készült.

2024. június 23., vasárnap

Növény cserépben

Kétségtelenül van előnye a gondozásmentes növénynevelésnek, ennek a jegyében készült a következő modell:


A modell két komponense Solidworks-ben készült, de az összeállítás már TinkerCAD-ben. Annak érdekében, hogy a növény teljesen zöld lehessen, és a cserépcsésze pedig teljesen fehér, különválasztva lett nyomtatva. 


A növénylevelek szinte mindenhol támasztékkal készültek, így külön nyomtatva ezek könnyebben eltávolíthatóak lettek. Ez valóban csak könnyebbet jelent, mert néhol nagyon kis résekből kellett kipiszkálni a támasztékot, ami a levelek szélénél eléggé látszottak is. Sajnos a nyomtatás után nem fotóztam, de a fenti szeletelt képen a zöld ágacskák azok, amiket jó letörögetni. Az itthoni MK3-s nyomtatón elérhető legvastagabb rétegekkel dolgoztam, a nyomtatás ideje így is közel 4,5 óra volt. De ennek azért ára van a levelek fonákján:


Mivel a levelek eléggé kihajlóak, így a kontúrok eléggé elcsúsznak egymástól. A vékonyabb rétegekkel is hasonló lenne, csak sokkal több szálat láthatnánk.  Végül is ezek a részek nem fognak látszani, amint beleültetjük a cserépbe:

2024. június 14., péntek

Tökéletes kockatorony

Az évek alatt több kockatoron próbálkozással találkoztam, hol a méretekkel, hol a belső kialakítással azért akadtak gondok. A belső részben támaszték nélkül kell kialakítani azokat az ütköző felületeket, amik megdobálják a kockát. 


A modell "kicsi", kompakt és minden eleme figyelembe veszi a 3D nyomtathatóság feltételeit. Végül is a nyomtatási idő csökkentése érdekében a férjem új szerzeményén, a Bambu Lab nyomtatón készült, 0.6-os fúvókamérettel és 0.3-as rétegvastagsággal. Így 2:12 perc alatt elkészült szemben az MK3-asra kalkulált 6:15 perccel szemben.

2024. június 12., szerda

A hónap sztárja

Véget ért a tavaszi félév, és a hallgató munkákból szemezgetek. Íme a hónap sztárja, a 3D nyomtatott üldögélő emberke:
És ilyen volt, amikor a nyomtatásban megérkezett:
Fontos megjegyezni, hogy a csatlakozások gömbcsuklósak, ami sokkal szabadabb mozgást tesz lehetővé, mint a hagyományos "pálcikás". 
Inspirációként itt a tutoriál:

És egy kis szeletelés, hogy látszódjanak a gömbcsuklók:


2024. június 11., kedd

Wolf's Gravestone

Azt túlzás lenne mondani, hogy minden hasonló "eszköz" ismerős lenne, de tanulok. :)
Íme egy szép Wolf's Gravestone modell nyomtatva a csomagolás előtti pillanatokban:


A felületek szépsége és a támasztékok elkerülése miatt a két fél külön készült, de elég nagy felület van az összeragasztásra.

2024. május 17., péntek

3D nyomtatott Valencia

Valencia óvárosában sétálva sokféle érdekességet lehet látni, amit most 3D nyomtatott modellek is gazdagítottak. A City of Arts városrész ikonikus épületei 3D nyomtatott formában elevenedtek meg. Ezt most más követte el, nem a mi korábbi Shapes of Valencia modelljeink lettek kiállítva.
Jó volt látni, hogy mások hogyan bontották nyomtatható méterű darabokra ezeket a formákat:

További képek ebben a galériában találhatók: https://photos.app.goo.gl/BGpUuLZKqMeryYUe8

2024. április 22., hétfő

Telefontartó fogaskerék mintával

Ez a nyomtatás egy rendezvényre készült, ahol a meghívott előadót ajándékoztuk meg ezzel a telefontartóval. Mivel férfinak szántuk, így egy elegáns fekete-ezüst kombináció mellett döntöttünk.

A modell nem saját terv, hanem a Printables-ről származik.