Oldalak

2024. június 25., kedd

Robotkéz

Az Agóra Tudományos élményközpont WATCH (Woman at tech) programjának záróeseményén jártunk ma. A sajtó tele lesz a híradással, miszerint az idén 60 lány kapcsolódott be a programba, izgalmas projektek valósultak meg... De most azt az egyet említem, amihez volt némi közünk. Bogi vált techlánnyá és februártól az alapozó foglalkozások után a legnagyobb örömére a Robotkéz projekt csapatába került. Íme a mű, amit az 5 fős csapat a mentor segítségével megvalósított:
A kesztyűbe dugott kéz mozgását érzékeli a rendszer, majd átküldi az infókat a bal oldalon látható robotkéznek, ami lemásolja az eredeti mozdulatokat. Igazán jó móka volt kipróbálni!
A kéz fő komponensei 3D nyomtatással készültek. A vezetékek dobozkája Bogi terve, amit Onshape-ben modellezett. Illetve nem annyira látszik a kéz hátsó felülete, amely speciális alakú takarólemez; ez is Bogi munkája, ami Fusion 360-ban apa instrukciói alapján készült.

2024. június 23., vasárnap

Növény cserépben

Kétségtelenül van előnye a gondozásmentes növénynevelésnek, ennek a jegyében készült a következő modell:


A modell két komponense Solidworks-ben készült, de az összeállítás már TinkerCAD-ben. Annak érdekében, hogy a növény teljesen zöld lehessen, és a cserépcsésze pedig teljesen fehér, különválasztva lett nyomtatva. 


A növénylevelek szinte mindenhol támasztékkal készültek, így külön nyomtatva ezek könnyebben eltávolíthatóak lettek. Ez valóban csak könnyebbet jelent, mert néhol nagyon kis résekből kellett kipiszkálni a támasztékot, ami a levelek szélénél eléggé látszottak is. Sajnos a nyomtatás után nem fotóztam, de a fenti szeletelt képen a zöld ágacskák azok, amiket jó letörögetni. Az itthoni MK3-s nyomtatón elérhető legvastagabb rétegekkel dolgoztam, a nyomtatás ideje így is közel 4,5 óra volt. De ennek azért ára van a levelek fonákján:


Mivel a levelek eléggé kihajlóak, így a kontúrok eléggé elcsúsznak egymástól. A vékonyabb rétegekkel is hasonló lenne, csak sokkal több szálat láthatnánk.  Végül is ezek a részek nem fognak látszani, amint beleültetjük a cserépbe:

2024. június 14., péntek

Tökéletes kockatorony

Az évek alatt több kockatoron próbálkozással találkoztam, hol a méretekkel, hol a belső kialakítással azért akadtak gondok. A belső részben támaszték nélkül kell kialakítani azokat az ütköző felületeket, amik megdobálják a kockát. 


A modell "kicsi", kompakt és minden eleme figyelembe veszi a 3D nyomtathatóság feltételeit. Végül is a nyomtatási idő csökkentése érdekében a férjem új szerzeményén, a Bambu Lab nyomtatón készült, 0.6-os fúvókamérettel és 0.3-as rétegvastagsággal. Így 2:12 perc alatt elkészült szemben az MK3-asra kalkulált 6:15 perccel szemben.

2024. június 12., szerda

A hónap sztárja

Véget ért a tavaszi félév, és a hallgató munkákból szemezgetek. Íme a hónap sztárja, a 3D nyomtatott üldögélő emberke:
És ilyen volt, amikor a nyomtatásban megérkezett:
Fontos megjegyezni, hogy a csatlakozások gömbcsuklósak, ami sokkal szabadabb mozgást tesz lehetővé, mint a hagyományos "pálcikás". 
Inspirációként itt a tutoriál:

És egy kis szeletelés, hogy látszódjanak a gömbcsuklók:


2024. június 11., kedd

Wolf's Gravestone

Azt túlzás lenne mondani, hogy minden hasonló "eszköz" ismerős lenne, de tanulok. :)
Íme egy szép Wolf's Gravestone modell nyomtatva a csomagolás előtti pillanatokban:


A felületek szépsége és a támasztékok elkerülése miatt a két fél külön készült, de elég nagy felület van az összeragasztásra.