Oldalak

2024. július 3., szerda

Egyediség

A lányom fogszabályzóval él már egy éve, és a tisztító eszközöknek igazából nem volt tökéletes helye. Aztán a WATCH-ban tanult ismereteknek meglett a haszna, mert némi kézi vázlatrajz és mérések alapján  sikerült megtervezni a fogmosó pohár szélére illeszthető tároló alkalmatosságot, amely nemcsak a tisztító eszközöknek ad helyet, hanem az éppen aktuálissá vált éjszakai plusz gumiknak is.



2024. július 1., hétfő

Privát Veszprém - Francsics Károly

Veszprémben a színház mögötti parkban sétálva egy buszmegállóban találtam egy plakátot, ami a Privát Veszprém projektről. Egy QR-kóddal jutottam a projekt oldalára, ahol kiderült, hogy a város 5 neves polgárát és ezáltal a családjaik történetét szerették volna bemutatni a 2023-as Európa Kulturális fővárosa címhez kapcsolódóan. Meg kell hogy mondjam, az egyik szereplő  nevét régóta ismerem, leginkább egy lakótelep névadójaként (Cholnoky Jenő). De izgatott ez a projekt, és leginkább az, hogy azokon az utcákon ma már jártam, hogy a szobrokat elhelyezték.
Egy dolog feltűnt, hogy nem emlékeztem egyikre sem, pedig úgy tűnt, hogy valamelyiknek színesnek kellett volna lennie. Így a címeket megjegyezve ismét végigjártam a belvárost, és meg kellett állapítanom, hogy csak Francsics Károlyt találtam meg, aki az Ablak Vegán Étterem kirakatában álldogál. Károly és a család története röviden itt olvasható: https://veszprembalaton2023.hu/blob/francsics-karoly.pdf
A fényviszonyok nem a legjobbak, de mivel ő volt egyetlen, így mindenképpen megörökítettem:
És a láb közelében a projekt táblája:
Minden esetre nagyon ügyesen illesztették össze a 3D nyomtatott darabokat, és simították el a rétegeket! Meg sem gondolnám, hogy 3D nyomtatással készült!
A belvárosban elvileg még 3 szoborral kellett volna találkoznom, de az biztos, hogy az Óváros téren, a Kossuth utcában és a színház mellett nem várt rám senki.😕 Csikász Imre szobráért most nem tettem egy hosszabb túrát. 
A projekt szakmai megvalósítója a Parametrik Kft.

Frissítés!

Július 3-án véletlenül keveredtem a Fricska étterem közelébe, és ha már itt voltam rákérdeztem a környéken szorgoskodó kertésztől, hogy tud-e valamit az itt kiállított szoborról. Tavaly volt itt egy rövid ideig, utána elvitték. Azt is tudta, hogy a Európa Kulturális Főváros rendezvény miatt csinálták.
Így már nem láthattam Csikász Imre szobrászművész szobrát. A fenti videó alapján így nézett ki: