Oldalak

2017. február 28., kedd

Gömb - henger áthatás

Az egyik kollégánk azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy nyomtassunk olyan modellt, amely jól szemlélteti azt, hogy ha egy gömb és egy henger összemetsződik, akkor az áthatás vonala nem két ellipszis lesz.
Persze ezt a tény sokan tudjuk, sőt még jobbnál jobb igazolások is eszünkbe jutnak, de sajnos valamilyen oknál fogva ez tipikusan hibásan megjelenő gondolat. És nem hagyhatom, hogy ez egri matematikatanár szakos hallgatók rosszul tudják.
Így születtek ezek piros-sárga modellek:

A hengerek kivehetők, és az áthatás volna könnyebben tanulmányozható. A gömbök felezve nyomtatódtak, hogy ne kelljen támasszal bajlódni, és ugye tudjuk, hogy síklapról érdemes indítani a nyomtatás, és utólag össze tudjuk ragasztani. Amikor a bal oldali kép készült, még csak össze voltak illesztve a részek, ezért van egy elcsúszás a kontúrokban.
A nyomtatás során két hibát tudnék kiemelni (Lásd még az utolsó képet is.):
  1. Az egyik az volt, hogy a tálcán nem a nagy bluetape volt felragasztva, hanem a tekercset (5 cm széles) használtam akkor. Ez nem tapad annyira erősen az üveglapra, és a nagyobb felületek esetén nem akadályozza meg a a felhajlást. A gömbök átmérője 7 cm, és a nyomtatás után a síkfelület széle felhajlott, így csiszolni kellett a ragasztás előtt és nem illeszkedtek teljesen egymáshoz a félgömbök. A modell a lényeget így is mutatja, csak engem zavart ez a baki. A kollégám nagyom örült így is az eredménynek.
  2. A másik olyan hiba, amit nem is lehetne jobban megoldani ezzel a nyomtatóval. A nagyon elvékonyodó részek ebben a nyomtatásban a jobb oldali modellek különösen láthatók, ahogyan kiszőrösödött a szélük. A gondot az okozta, hogy ott a nyomtatandó részek vastagsága 0,4 mm-nél kisebb volt, és ezt nem képes a nyomtató megoldani. Végül is le lehet faragni ezt a szőrös részt, a modell még így is hihetően mutatja a lényeget.

A bal oldali képen már most is látszik, hogy a görbe eléggé más forma, mint egy ellipszis, de íme egy képernyőmentés a Solidworks-ből:

És végül a nyomtatás pillanatképei:

 Ebben a nyomtatásban a bal oldali páros azt az eset akart lenni, amikor a gömb és a henger az áthatáson kívül még érintkezik is. Hát, ez nagyon nem lett szép a 2. hiba még inkább előjött. Ebben az esetben biztosan nem szabad szétszedhető modellt készíteni belőle. Illetve ezen a képen az 1. hiba is nagyon látszik, a bluetape szalagok rendesen fodrozódnak a nyomtatványok körül, ahelyett, hogy simák maradnának, és nem engednék a szélek felhajlását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése