Oldalak

2019. június 15., szombat

Összehasonlítás, avagy mit várjunk el egy 3DP szolgáltatástól

Amikor 2016-ban a 3D nyomtatás berobbant az életembe, és igyekeztem sokféle dolgot nyomtatni, hogy meglegyenek a saját tapasztalataim. Mert, ugye az ember nem hisz el mindent másoknak, meg különben is "én majd jobban tudom" vagy "most nincs időm szintezésre, jó lesz az úgy is". Aztán nem lett. Egyre inkább érlelődött bennem, hogy ha valaki szolgáltatásként akarja/fogja majd  a nyomtatás űzni, akkor vajon beletanul és szívét-lelkét beleteszi majd? Vagy nem és csak pénzt akar keresni vele, mert milyen jól hangzik, hogy háromdényomtatott cuccokkal foglalkozik.
Egy tárgy, különösen, ha használati tárgy, akkor nagyon sokféle feltételnek kell, hogy megfeleljen. Ne törjön el, és bírja a terhelést. Pár hónapja a férjemet keresték meg egy törött válltámasszal (puskához), és kiderült,  hogy PLA-ból volt nyomtatva és alig volt benne kitöltés. Na, ez nem az a tárgy, aminek csak gyönyörködni akarnak a szépségében, hanem valóban használni. Az illető súlyos pénzeket fizetett érte, de egyszer sem tudta használni. Szerencséje volt, mert még a modellen is javítottunk és kapott egy jó kis PETG nyomtatványt.
Hogy miért is írom ezt? Mert mindig mondom a hallgatóimnak, hogy azért (is) kell sok mindent tanulnunk az órákon, hogy ha netalán 3D nyomtatás szolgáltatást rendelnek, akkor ne tudják őket annyira átverni. A szeletelőprogramokkal kb jól megtippelhető a nyomtatási idő és az anyagszükséglet, mert ezt valószínűleg a szolgáltató is használja a kalkulációnál.
Egy hallgató munkáját nyomtattam pár hete, amely egy "print in place" alkotás, mert a közepe a foglalatban szépen megpördül. Nem akart további nyomtatványokkal terhelni, így elment egy egyetemi kötődésű szolgáltatóhoz (D e P r i n t), és 1090 Ft-ért ezt kapta:
Valószínűleg a gyorsabb nyomtatás érdekében szinte semmi kitöltés volt benne, ezért tudott így megfolyni, a teteje. Csak módjával érzem magam maximalistának, de ezt biztosan soha nem adtam volna a hallgatóm kezébe, hanem tanulságként elttem volna magamnak. (nem véletlenül gyűlnek a cuccok a szekrényben) Végül ismét felajánlottam, hogy nyomtassuk ki nálunk. Ez ilyen:
Ehhez kellett 15% kitöltés. Így pörögni fog a közepe pár év múlva is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése