Oldalak

2019. november 8., péntek

Ipar napjai Debrecenben

Nagy örömömre szolgált, hogy most szét tudtam nézni a Műszaki Kar rendezvényén, amely a sok szakmai előadás mellett egy céges kiállítást is jelent.
A leges-legjobban a fémnyomtatónak örültem, melyet pénteken működés közben is láthattam. Az eszköz a TRUMPF Kft. jóvoltából egy TruPrint 1000 nyomtató volt. Ez a fémnyomtató a porágyalapú lézersugaras olvasztás elvén működik, melynek az angol megnevezése a Laser Metal Fuison (LMF). Hogy a technika előnyös tulajdonságait szemléltessem, lássuk az első modellt!
Ez egy komplex hűtőborda, melyben a rácsos szerkezet két egymás köré tekeredő csövet tartalmaz. Egy ilyen bonyolult forma más technikával nem vagy csak nagyon bonyolult eljárásokkal készíthető el. De 3D nyomtatással egyetlen menetben, összeszerelés nélkül gyártható.
A nyomtatványok egy ilyen henger formájú plate-re készülnek, melyről végül le kell őket flexelni, és a plate-et fel kell csiszolni:
 Ez egy félbemaradt nyomtatás, melyen rögtön látszik a nyomtatvány belső szerkezete, amely abból adódik, hogy a lézer tulajdonképpen vonalak mentén olvasztja össze a fémport. A rajzolatban egy-egy kis négyzet formájú terület satírozódik ki, majd a szomszédos terület erre keresztirányú vonalakkal. Legvégül a réteg körvonalán megy végig a lézer. A következő réteg ehhez hasonlóan nyomtatódik ki, csak a minta ehhez képest elforgatódik, így a mintázatok tulajdonképpen kötésben leszek. A következő képek a kijelzőn egy adott réteg kialakítását mutatják, ahol a sárga vonal a kontúr lesz.
Éééés, hogy ne legyenek illúzióim, igen, itt is lehet felválás a nyomtatás során. Csak itt azért macerásabb dolog, mert az újrakezdés előtt flex és csiszolás kell.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése