Oldalak

2022. január 21., péntek

Cryptex

A cryptex szót Dan Brown alkotta, A Da Vinci-kód című regényében szereplő titkos és rejtélyes üzenetet tartalmazó, nehezen felnyitható szerkezetet jelölte vele. Dan Brown a könyvében azt állítja, hogy Leonardo da Vinci tervezte a cryptexet, azonban erre semmilyen bizonyítékkal nem szolgál, az illusztrált kiadásban sem mutatja be az eredetit. Mára a könyv sikerére való tekintettel elkezdték gyártani és kereskedelmi forgalomba is került.
A cryptex egy kombinációs zárral ellátott henger alakú szerkezet. A külsején több, egymáshoz képest elforgatható tárcsa található, amelyeken jelen esetben az ábécé betűi találhatók. A jelszónak megfelelő sorrendbe forgatva a tárcsákat, a szerkezet kinyílik. Belsejében egy vékony falú, ecetsavat tartalmazó üvegedény található, e köré tekerték az üzenetet tartalmazó papiruszt. Ha a szerkezetet fizikai erőszak alkalmazásával próbálják felnyitni, az üveg könnyedén eltörik és a köré tekert papiruszt a ráírt üzenettel együtt pépes masszává teszi, így megsemmisíti a titkot.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cryptex)

Az egyik hallgató azt vállalta, hogy egy ilyen cryptex 3D modelljét készíti el, melyhez a TinkerCAD-et választotta. A modellezés során több átdolgozásra volt szükség, de a végeredmény egy valóban működő szerkezet lett.
A nyitáshoz szükséges kódot a nyilakkal jelölt sorba kell beforgatni. A következő képen egy másik oldalát lehet látni, szóval igazából körkörösen 12 betű fér el egy-egy gyűrűn. Most minden gyűrű teljesen egyforma.
A titok igazából a belsejében van, minden gyűrűn egy hézag jelzi, hogy a kódba milyen betű kerüljön. Ehhez egy gyűrű igazából két gyűrűből áll, amit most a színek is külön jelölnek. Ez a külső-belső rész azért nem forog egymásban, mert félig egy 12szög-hasáb, félig henger felületen érintkezik. Egyben is lehetne modellezni, de akkor nem lehetne a nyitókódot olyan szabadon változtatni. A fekete nyitott gyűrű belső felületén egy vájat van, melyben egy kis dudor/pöcök tud mozogni a forgatás során.
Több titkot nem is árulok el, csak még egy csoportkép az alkatrészekről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése