Oldalak

2023. június 15., csütörtök

Viviani test

B. tanár úr kérése volt, hogy nyomtassunk Viviani testet. A testet úgy kapjuk, hogy egy gömbből két egyenlő sugarú, érintkező henger segítségével kivágunk darabokat. A pontosság kedvvért még egy feltételt be kell tartani, hogy a hengerek a gömböt is érintik. Ennek a testnek további érdekessége, hogy a térfogata racionális szám, azaz a Pi-t nem tartalmazza. 

Modellezési szempontból egy nagyon gyorsan elkészíthető a modell szinte bármely modellezőben, de az érzékenyebb modellező programok azonnal jelezhetnek, hogy a test olyan részekkel rendelkezik, melyeknek nincs vastagsága (zero thickness problem). És ez a Solidworks-ben be is következett. Itt a sugárméretekkel kellett játszadoznom, hogy a nyomtatáshoz legyen elegendő 1 szálnyi vastagság. Egyébként hasonló problémával már korábban is küzdöttem, amikor áthatásmodelleket nyomtattam az ábrázoló geometria órákhoz.  

A kész modellt négy részere bontva nyomtattam, és majd utólag lettek összeragasztva. Ahhoz, hogy jobb legyen a tartása, egy vékony laminálófólia is lett beleragasztva, illetve egy talapzatot is nyomtattam, hogy a kész modell megállhasson a polcon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése