Oldalak

2019. október 24., csütörtök

Minta dobókocka meglepetéssel

Az idei szakkör 3. foglalkozására készült ez a mintamodell. Az alapötletet egy fából készült nagyméretű dobókocka adta, melyhez hasonlót már régóta akartam modellezni.
 A TinkerCAD egyszerű alakjai között van egy kész dobókocka alap,  melynek az oldallapjait csak ki kell fúrni.
Mi a trükk benne?
Az, hogy a kocka belsejében egy üreget készítünk egy kisebb kocka kivonásával, és így a fúrások teljesen át tudják lyukasztani az így létrejövő falat. Ezeken a lyukakon keresztül beláthatunk az üregbe, de ha már van üreg, akkor rejtsen valamit.
Nos, egy kis gyors matek a méretekről: ha a kockát 4*4*4 cm-esnek szeretném 3 mm-es falakkal, akkor a belső kocka oldalai 3,4 cm-esek lesznek. Az üreghez a belső kocka furat, a külső szilárd, és minden irányban középre kell illeszteni őket, vagyis így ugyanoda fognak  kerülni a középpontjaik.
A lyukasztáshoz a hengereket először 3*3-as mintába rendeztem, majd ezek másolataiból a feleslegeseket kitöröltem, hogy a szokásos mintázatot adják.
Minden minta csoportba foglalva várta a lyukasztást.
A lyukasztásokat érdemes mindig a felső lapon végezni, de itt most éppen egy oldallapon látható, amikor a hengercsapat megfelelően be van forgatva és a lapon középre rendezve:
 A nyomtatást támaszték nélkül kellene megoldani, de most a fedőlapon van egy lyuk, melynek a körvonala a levegőbe kerülne, vagyis szépen lefolyna az alsó lapra. Hogy ezt elkerüljük, a fedőlap közepe nincs teljesen áttörve, egy vékony rétegben meghagytam az anyagot. Ez azt jelenti, hogy a lyukasztó hengert 37.2 mm-re kell felemelni. Ezzel egy réteg áthidalás kerül a lyuk alá, így ezzel elkerülhető a támaszték.
És mi a meglepetés? Az üreg rejthet valamit, pl. egy gombot (mert azt találtam az asztalon).
Bármilyen apróság bezárható a kockába, ha a nyomtatás közben beleejtjük az üregbe.Itt most egy gomb került az üregben. Végül a kocka csörgő kockává vált, de dobókockának is használható, ha bírjuk a zajolást.
Szóval ilyen volt és ilyen lett:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése