Oldalak

2019. október 26., szombat

Szakköri modellek

A szakkör harmadik hetében már gyakorlottnak mondhatjuk magunkat a TinkerCAD modellezésben, így  tegnap úgy döntöttem, hogy két modellt is elkészítünk.
Az egyik nagy kedvencem az a biléta, amely 100 Ft-os méretű, és egyik oldalán mosolygós, a másikon szomorú arcot mutat:


A fej átmérője: 24 mm, vastagsága 2,8 mm. A modell szimmetrikus, azaz többször is kell alkalmaznunk az Illesztés funkciót. A szemeket akkor lehet szimmetrikusan elhelyezni, ha a két furat hengert csoportba foglaljuk. A száj vonala igazából egy hold forma, amely két henger különbségeként áll elő, és fontos, hogy fel kell emelni a 1,4 mm magasra ahhoz, hogy csak a vastagság feléig tudja vágni az alapot. A csoportba foglalás után az alapot tükrözzük, hogy a hátoldalról az elforgatott szájjal is belevághassunk.
Tanulmányozáshoz egy befejezett modell: https://www.tinkercad.com/things/2Bj48gSyqPf
A modell alapja: https://www.tinkercad.com/things/evv9f0Y4QxZ

A foglalkozás további részében a felületek mintázási lehetőségeit néztük át, ehhez ilyen modelleket elemeztünk:

Így a második modell egy dobókocka lett, amelynek a mintadarabját a napokban modelleztem és nyomtattam. A végső megoldás az lett, hogy nem pöttyökkel, hanem számjegyekkel díszítettük a lapokat.


Mivel a számjegyek eléggé összetett formák, így a legtöbb nem lyukasztja át a lapokat, csak az 1 és a 2. Most, hogy jobban szemügyre vettem, a 2 még sem lesz jó lyukasztva. Ezen még módosítanunk kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése