Oldalak

2016. június 29., szerda

3D printelés és a valóság

Tegnap részt vettem a HIPAVILON klub szervezésében a Printelj valóságot! rendezvényen.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség klubeseményén a 3D nyomtatás került terítékre. Azt a témát jártuk körbe, hogy jelenleg mire képes a 3D nyomtatás, s milyen új dimenziókat feszeget a szellemi tulajdon kezelése szempontjából.
A 3D nyomtatásról és annak különböző technológiáiról Falk György, a VARINEX Informatikai Zrt. 3D nyomtatás üzletág igazgatója beszélt. 
A beszélgetés közben ...
A program végén megtekinthettük a digitális gyárat, ahol megismerhettük a cég által használt különböző nyomtatási technológiákat. Meg kell jegyezni, hogy a látott gépek ipari felhasználásra készültek, sokkal professzionálisabbak, mint a mi Makerbotunk. Nagyobb pontosság, termelékenység (nagyobb méretű vagy egyszerre több modell nyomtatható), más alapanyagok, alapanyag-kombinációk jellemzik ezeket a gépeket és nem utolsó sorban más feladatok indíthatók, mint a sima egyfejes FDM nyomtatónknak. Egy közös tulajdonság azért van: a lassúság. Már többször említettem, a 3D nyomtatás a türelmes emberek sportja.  

Mindenesetre a gyárlátogatás során a igazán hasznos beszélgetésekbe keveredtünk a helyi szakemberekkel és a résztvevők egy kisebb csoportjával. 

1 megjegyzés:

  1. A rendezvényről a Varinex oldalán is olvashatunk:
    http://3dnyomtatas.varinex.hu/3d-nyomtatas-a-jogvedelem-szempontjabol/

    VálaszTörlés