Oldalak

2022. április 20., szerda

Tórusz darabokban (1.)

Nem titok, hogy a Műszaki Karon Ábrázoló geometriát is tanítok. Most nagyon érzem, hogy nem elég az eddigi szemléltető anyagom, és ahhoz elég időnk sincs, hogy a formákkal órán kísérletezzünk. Így született a szeletelt tóruszok ötlete. A kúpok összerakható modelljei (ez és ez) adták az ötletet, melynek nagy előnye, hogy a csoportok csak a készletet kapják meg, és összerakják a teljes modellt. Persze ez nem órákig tartó folyamat, viszont mégiscsak kézbe veszik a darabokat, nézegetik, illesztik.

Az egyik legnehezebben érthető tény a tórusszal kapcsolatban az, hogy egy adott magasságban két paralelkör metszhető belőle. Ehhez csak vízszintesen vágtam szeleteket egy Solidworks-ben modellezett tóruszból a PrusaSlocer-rel.

A vágások a magasság felénél, 3/4-énél és 7/8-ánál voltak, így nem egyenlő vastagságúak a szeletek. A 4 alkatrészt egy nyomtatási menetben kb 3 óra alatt lehet nyomtatni olyan kis "marokméretű" (=8 cm teljes szélesség) tóruszban gondolkodva. Két jól elütő színből nyomtattam és bekevertem a rétegeket. Így látványos tigriscsíkos lett az eredmény. Az órán úgy is ömlesztve kapják majd meg a hallgatók egy másik darabolt tórusszal, ráérnek majd óra közben összepasszítani a rétegeket!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése