Oldalak

2022. április 8., péntek

Valencia formái (7)

Lassan véget ér a valenciai sétánk a City of Arts környékén. Végül két egyszerűen modellezhető részletet mutatok. Az első egy dekorációs elem, melyek hídkorlátokon, kerítésoszlopok tetején is láttunk.


A modellezésben annyi a trükk, hogy a "nyaki" résznél hengerekkel kell megvágni a téglatestet. Ezt most a TinkerCAD-es modell alapján próbálom megmutatni:
A jobb látvány érdekében a hengerek alapja ellipszis lett, amivel könnyen lehetett kísérletezni. Végül a formát OpenSCAD feladatként is tudták oldani a hallgatók. A gömböt rá kell ültetni a négyzet tetejére, pontosabban egy kicsit mélyebbre, hogy a hengerfelületekkel össze tudjon metsződni. 
A gömb éppen ott van alátámasztva, ahol támasztékot igényelne, szóval igen takaros lett a mini verzió:
A másik a hídkorlátok oszlopsora, melyet a workshop előtti napokban fedeztünk fel. Éppen kapóra jött ez a forma, mert akartunk valami egyszerűen építhető modellt az OpenSCAD-del való ismerkedéshez.

Végül is kúpok és hengerek egymásra illesztésében gondolkodtunk, és ehhez az alábbi metszetet és méreteket adtuk meg:
Érdekes volt, hogy volt olyan hallgató, akinek már volt CAD-es tapasztalata, így ő nem akart egymásra helyezni különféle elemeket. Ehelyett az x,y síkon ajzolt a méretek alapján egy poligont, melyet megforgatott. 😊
Mivel ezzel a hídelemmel nem készültünk előre, így ezt a workshop alatt nyomtattuk ki egy BQ Hephestos nyomtatón. Az áttetsző, natur PLA nem volt a legjobb választás a a fehér üveglaphoz, de ilyen apróságon nem akadunk fenn!

Igazából két példányban nyomtattuk a hídelemet. Az egyik verziónál a testet hosszában kettévágtuk, és a vágási felületet lefordítottuk. Ebben az esetben el tudtuk kerülni a támasztékot. A másik esetben állított helyzetben maradt az oszlop, csak mivel volt egy kis perem a tetején, ennek a megtámasztására kellett a support. Emiatt látszik úgy, mintha be lenne csomagolva.
Meg kell hogy mondjam, eddig még nem nyomtattam közvetlenül üveglapra. Éppen itt volt az ideje! Ehhez egy ragasztóspray-vel be kellett fújni az üveglapot. A nyomtatványok szépen letapadtak, de a levételhez néhány percre a fagyasztóba kellett tenni az üveglapot. És valóban, nagyon egyszerűen lepattantak róla a kész nyomtatványok. (Ennek ellenére nem kaptam kedvet ehhez a technikához, a MakerBot-on továbbra is marad a kék tapasz! 😉 )
És íme összeillesztve a két darab:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése